Wednesday 21 March 2012

LIVE: Criminalul din Toulouse este blocat intr-o cladire cu alti locatari. Vecinii sunt ingroziti

stirileprotv.ro CLICK AICI PENTRU LIVE: In aceasta dimineata, o unitate de elita a politiei franceze a inconjurat casa in care se afla autorul crimelor din Toulouse si Montauban. Barbatul sustine ca face parte dinAl-Qaida.

CLICK aici pentru LIVE pe MOBIL!

Stire in curs de actualizare!

Cronologia evenimentelor, ora Romaniei:

ora 11.50 Publicatia sportiva "La voix des sports" publica prima fotografie cu suspectul din Toulouse, Mohammed Merah, realizata in timpul unui antrenament de box.

ora 11.25 Toate conductele de gaz din zona au fost oprite, pentru eventualitatea in care suspectul va incerca sa se arunce in aer.

ora 11.05 Sky News: Suspectul nu a avut cereri deosebite in negocierile sale cu politia. La prima vedere, el pare ca vrea doar sa stea de vorba si rememoreaza trecutul sau infractional.

ora 11.05 BBC News: Suspectul principal se numeste Mohammed Merah, are 24 de ani si este francez de origine algeriana. Inainte de crimele din Toulouse si Montauban, el se afla in evidentele politiei pentru alte infractiuni, fara legatura cu terorismul. In timpul asediului el a vorbit cu fortele de ordine si s-a autodescris ca fiind un luptator musulman si membru al retelei Al-Qaida.

ora 10.52 Sky News: Unul dintre oamenii care sunt blocati in cladirea unde se afla criminalul a sunat la radio France Info. Cu o voce foarte slaba si in lacrimi, femeia a spus: "Trebuie neaparat sa ne scoata de aici, trebuie sa vina! Nimeni nu ne ajuta! Nimeni nu ne ajuta.."

Un alt vecin a sunat la acelasi post de radio, spunand ca politia a aparut la balconul sau. Agentii i-au spus: "Stai in casa, nu iesi afara, pentru ca este foarte periculos".

ora 10.44 Sky News: Vecini ingroziti sunt inca blocati in locuintele lor, in apropiere de asediul suspectului sau chiar in cladirea respectiva. Ei au sunat la posturile de radio cerand ca autoritatile trebuie sa-i evacueze cat mai repede. Unii jurnalisti independenti (freelancer) care se afla la fata locului spun ca deja a sosit un autocar. In schimb, Daily Mail afirma ca un cuplu care se afla chiar in cladirea unde este blocat teroristul s-a ascuns sub pat de frica. Cuplul respectiv ar fi afirmat ca l-ar fi auzit pe atacator spunand "Te vad!", inainte sa deschida focul catre agentii de politie, in timpul primei actiuni a foretelor de ordine, de la ora locala 03.00

ora 10.28 Suspectul si-a aruncat arma in urma unei intelegeri incheiate cu politia, care i-a promis in schimb un "dispozitiv de comunicatii".

ora 10.25 In Ierusalim au inceput ceremoniile funerare dedicate victimelor atacurilor din Toulouse.

ora 10.21 Primarul orasului Toulouse a declarat ca suspectul este foarte "determinat", astfel ca asediul ar mai putea continua o perioada de timp.

ora 10.18 Ministrul Gueant a declarat ca suspectul este foarte bine inarmat, chiar daca a aruncat pe geam un pistol. Politia incearca sa-l captureze in viata.

ora 10.16 BBC News: Unele persoane sustin ca au auzit o explozie din locul in care are loc asediul suspectului.

ora 10.13 BBC News: Mama suspectului, de origine algeriana, se afla la fata locului, incercand sa-si convinga fiul sa se predea.

ora 10.07 ora 10.00 BBC News: Ministrul francez de Interne a declarat ca suspectul a declarat politiei ca se va preda mai tarziu, in cursul dupa-amiezei. De asemenea, desi el si-a aruncat pe geam pistolul, autoritatile se tem ca mai are si alte arme de foc.

ora 10.05 BBC News: Arma de calibrul 45 a fost folosita in toate cele trei atacuri, a declarat o sursa din politie.

ora 10.00 BBC News: Ministrul francez de Interne a declarat ca suspectul negociaza cu politia si ca si-a aruncat pe fereastra pistolul, o arma de calibrul 45.

Stare de asediu intr-un cartier din Toulouse

Politia a organizat o actiune de capturare a suspectului la ora locala 03.00, care se afla intr-o casa din Toulouse, potrivit The Telegraph. In jurul orei Romaniei 08.30 The Telegraph anuntase ca barbatul fusese arestat, insa de fapt era vorba despre fratele acestuia, care a fost prins intr-o locatie diferita.

Suspectul principal are 24 de ani si refuza sa se predea. El a declarat politiei ca este "jihadist" din cadrul organizatiei Al-Qaida si ca a vrut sa se razbune pentru drama copiilor palestinieni. "El pretinde ca este mujahedin si ca apartine Al-Qaida", a declarat ministrul de Interne, Claude Gueant.

Toulouse

Potrivit BBC News, autoritatile negociau cu acesta in jurul orei locale 08.00 (09.00, ora Romaniei). Doi politisti au fost raniti in timpul unui schimb de focuri. Un oficial citat de AFP si preluat de BBC News a declarat ca suspectul a fost in atentia anchetatorilor dupa primele doua atacuri. Se pare ca acesta se numeste Mohamed, este de nationalitate franceza si a fost identificat cu ajutorul unui e-mail pe care acesta l-ar fi trimis primei sale victime.

Conform corespondentului BBC, suspectul se afla intr-o cladire cu 5 etaje din Toulouse, la parter sau la primul etaj.

Ministrul francez de Interne a mai declarat ca suspectul a efectuat un sejur in regiunea situata la frontiera intre Pakistan si Afganistan, un fief al retelei teroriste Al-Qaida. Suspectul "era in colimatorul Directiei Centrale de Informatii Interne (DCRI), ca si altii, de la primele doua atentate (impotriva unor militari, la 11 si 15 martie-n.r.). Politia judiciara a adus atunci un element foarte pretios care a consolidat ancheta", a precizat o sursa apropiata anchetei.

Se pare ca suspectul a calatorit recent in Afganistan. "Sustine ca voia sa se razbune pentru copii palestinieni, dar si pentru faptul ca armata franceza are interventii in alte tari." a mai spus ministrul de Interne, citat de The Telegraph.

In timpul operatiunii politiei, la fata locului a fost adusa si mama suspectului. "A fost rugata sa intre in contact cu fiul ei, sa vorbeasca cu el, insa femeia a refuzat, sustinand ca are prea putina influenta asupra lui." a declarat Gueant. "Barbatul are legaturi cu persoane implicate in actiunile de jihad si salafi", a mai adugat ministrul, referindu-se la cele doua ramuri ale religiei islamice care au influentat organizatia Al-Qaida.

Surse apropiate anchetatorilor, citate de radio Europe 1 si preluate de BBC News, au declarat ca suspectul a mai fost arestat in Kandahar, Afganistan, pentru diferite infractiuni, care nu aveau insa legatura cu actele teroriste.

Politia franceza incearca acum sa afle daca mai sunt si alte persoane implicate in atacurile care au avut loc in ultima perioada in Franta.

Toulouse

Mai multi politisti care purtau casti si veste antiglont au incercuit in aceasta dimineata cartierul rezidential din Toulouse, situat in apropierea scolii unde trei copii evrei si un rabin au fost ucisi luni. O sursa apropiata anchetei a declarat ca anchetatorii sunt increzatori ca suspectul incercuit este autorul crimelor. Conform jurnalistilor AFP de la fata locului, mai multe focuri de arma au fost auzite in cursul operatiunii.

Nivelul maxim de alerta terorista a fost instituit in sud-vestul Frantei dupa o serie de crime comise aparent de aceeasi persoana, pe parcursul mai multor zile.

Aceeasi arma si acelasi scuter furat au fost folosite la 11 martie pentru uciderea unui militar la Toulouse, apoi, patru zile mai tarziu, pentru uciderea altor doi militari la Montauban si luni in atacul de la un colegiu evreiesc din Toulouse, soldat cu patru morti, dintre care trei copii.

Avionul care transporta trupurile celor patru victime ale atacului de la Toulouse a ajuns in Israel

Toulouse

Avionul care transporta trupurile celor patru victime ale atacului armat de la scoala evreiasca din Toulouse a sosit, miercuri dimineata, in Israel, a anuntat o sursa aeroportuara, citata de AFP. Avionul companiei israeliene El Al, la bordul caruia se aflau 50 de apropiati ai victimelor si ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe, a aterizat la scurt timp dupa ora locala 5.45 (5.45, ora Romaniei) pe aeroportul international Ben Gurion din Tel Aviv.

Cei trei copii si profesorul evrei, asasinati luni la Toulouse, urmeaza sa fie inmormantati incepand de la ora 10.00 (10.00, ora Romaniei), in cel mai mare cimitir din Ierusalim, Har Hamenouhot.

Cele patru sicrie au fost transportate marti dupa-amiaza de la Toulouse pana la aeroportul parizian Roissy, cu un avion pus la dispozitie de Ministerul francez al Apararii. O ceremonie funerara a avut loc ulterior la Pavilionul de receptie al aeroportului, la care au participat si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si premierul Francois Fillon.

Jonathan Sandler, in varsta de 30 de ani, profesor de religie evreu, cei doi fii ai sai Arieh, 5 ani, si Gabriel, 4 ani, precum si micuta Myriam Monsonego, 7 ani, fiica directorului institutiei, au fost ucisi luni dimineata de un misterios "criminal pe scuter", in fata scolii evreiesti Ozar Hatorah din Toulouse.

Jonathan Sandler, de nationalitate franceza, a trait mai multi ani in Israel, iar cei trei copii au dubla cetatenie franceza si israeliana, potrivit ambasadei Israelului in Franta.

No comments:

Post a Comment