Wednesday, 7 March 2012

10 sfaturi daca vrei sa te muti la tara

Te-ai decis. Te-ai saturat de oras, de smog, de aglomeratie, de mall-uri, de blocuri. Ai pus bani deoparte si-ti permiti o casa la tara. Naveta pana la serviciu nu dureaza foarte mult, iar si daca dureaza, e mai important faptul ca cei mici se pot bucura de aer curat, tu poti in sfarsit sa-ti iei un caine si poti chiar sa te ocupi de o gradina de zarzavaturi. Oricum, nu te arunca cu capul inainte in necunoscut- inainte sa semnezi contractul si sa arunci totul in portbagaj si sa accelerezi spre satuletul unei vrei sa locuiesti, ai face bine sa tii cont de urmatoarele:

  • Asigura-te ca ai o “echipa” in spate. Daca te muti singur la tara, succes! Dar daca, la fel ca cei mai multi oameni, te muti cu sotul sau sotia si o armata de copii, asigura-te ca sunteti pe aceeasi lungime de unda in legatura cu gospodaria. Daca trebuie instalata o pompa submersibila, e mai util si sanatos sa nu te certi cu partenerul de viata doua saptamani in legatura cu pozitionarea, ci sa stiti din start care e planul de bataie.

  • Afla ce vecini o sa ai. Daca locuiesti singur, la 20 de kilometri de cea mai apropiata asezare umana, e decizia ta. Dar daca vei avea vecini, asigura-te ca nu sunt ca aceia care te-au determinat sa te muti din oras in primul rand. Vorbeste putin cu ei, vezi daca sunt niste persoane cu care sa poti convietui, care te-ar ajuta la nevoie si care vor pastra un areal decent.

  • Aleea, aleea, aleea! Cel mai probabil vei folosi o masina pentru a te deplasa. Asigura-te ca aleea pana la drumul principal nu e foarte lunga si ca e cat de cat nivelata, altfel vei avea surprize stii tu de care pe timp de iarna sau cand ploua.

  • Nu cumpara la comun. Ai plecat din oras ca sa scapi de apartamente mici, pereti subtiri si asa mai departe. Nu imparti o casa cu cineva la tara, nu vei avea parte de intimitatea pe care ti-ai dorit-o. Chiar daca va dura mai mult decat ai planificat, asteapta pana cand vei gasi casa potrivita pentru tine.

  • Daca e nevoie, taie niste copaci. Te-ai mutat la tara si pentru decorul natural deosebit, dar cel mai probabil va trebui sa modifici putin peisajul din imediata apropriere. De exemplu, daca trebuie amenajat un loc special pentru hidrofor si trebuie taiat un copac, nu ezita...vei avea destul timp pentru a te revansa fata de natura.

  • Fii politicos. Pare la mintea cocosului, dar la tara politetea e mult mai importanta ca la oras. Toti oamenii se cunosc intre ei, iar daca nu esti politicos din start, vei fi prost privit in comunitate. Ceea ce nu e foarte bine, pentru ca vei avea nevoie de ajutor si chiar de prieteni noi.

  • Cumva legat de punctul anterior- ai grija de reputatia ta. La tara, reputatia e mai importanta decat masina pe care o ai si alte valori care la oras contau. Ai grija de ceea ce oamenii cred si stiu despre tine, pentru ca s-ar putea sa ajungi izolat si evitat daca nu vei fi pe placul comunitatii.

  • Nu te teme sa-ti murdaresti mainile: Ma refer in sensul figurat, desigur. La tara, va trebui sa faci multe lucruri prin gospodarie care la oras nu sunt necesare. Sa cureti fosa septica, sa aduni gunoiul din gradina, sa repari garduri, sa schimbi orientarea unui parau, poate...Daca vei dori sa angajezi oameni pentru toate astea, vei cheltui multi bani si vei pierde destul de mult timp.

  • Ai grija de animalele tale de companie. La oras, cainele sau pisica ta se poate lafai in apartament, sa se joace pe canapea si sa mearga la plimbare prin parc. La tara...pudelul sau pisica ta siameza poate ajunge in 2 minute hrana vreunui lup sau altor pradatori.

  • Curentul electric poate fi o problema. La fel ca-n zonele rurale din alte tari, alimentarea cu electricitate la tara poate fi o problema. Curentul e intermitent si poate avea variatii de intensitate destul de mari, lucru care pune in pericol unele dispozitive electrice. Pe langa un generator propriu, ia in considerare un uz cat mai scazut al electricitatii.   

     


  • hidrofor, pompa submersibila

    No comments:

    Post a Comment