Monday, 11 June 2012

Un alt tip de incalzire

    Incalzirea prin pardoseala a devenit principala alternativa la sistemul clasic de incalzire. Daca in ceea ce priveste modul de alimentare a centralelor, ultimii ani a adus schimbari semnificative, sistemele de distributie a caldurii nu s-au prea schimbat. Programele ecologice de gen Casa Verde au incurajat din ce in ce mai multi romani sa opteze pentru energia regenerabila. Chiar daca deocamdata oferta este doar pentru panourile solare, ne asteptam ca in viitorul apropiat aceasta sa se extinda si pentru eoliene sau sisteme care utilizeaza caldura absorbita de pamant.

Sistemele de incalzire sunt tributare unei idei care are cel putin cateva decenii. Caloriferele de fonta au facut cariera in cei aproape 50 de ani de comunism. Multi romanii inca nu au renuntat la ele, ramanand tributari sistemului de incalzire centralizat. Nu presupune nicio cheltuiala suplimentara iar yvonurile privind eficientizarea sistemului nu pot decat sa nasca optimism. La acestea mai contribuie si preturile in continua crestere la gazul natural. La bloc oricum este mult mai simplu decat la casa. Daca respectivul bloc  este deja izolat termic, pierderile de caldura fiind minime, caldura se propaga si prin pereti, de la un apartament la altul. Este o mare diferenta, spre deosebire de case, unde prin peretii exteriori  se pierde o cantitate considerabila de caldura.

Veti descoperi in acest fel ca nu trebuie sa mai fiti prizonieri ai celebrului „agent” care va goleste buzunarele si mai mult decat atat nici nu va ofera maxinul de randament in ceea ce priveste incalzirea locuintei dumneavoastra. Este posibil sa fi intalnit vreodata o astfel de metoda de incalzire a locuintei, atunci cand ati pasit pe podeaua vreunei case si ati simtit o caldura placuta, desigur in timpul iernii. Ati fost probabil surprins, dar imediat ati putut afla ca in acea locuinta a fost adoptata solutia de incalzire pardoseala.

Este cu siguranta cea mai utila si mai economica varianta de a va incalzi casa pe timpul iernii, multe alte familii optand pentru incalzirea in pardoseala datorita faptului ca este o diferente radicala intre varianta clasica si aceasta. In primul rand ne referim aici la modul in care va fi distribuita caldura in camera. In timp ce vechile radiatoare din otel sau fonta aveau o putere radianta care isi debita capacitatea pe verticala numai in zona unde erau instalate, de regula sub fereastra, aceasta solutie de incalzire pardoseala, va elibera intreaga cantitate de energie calorica pe toata suprafata camerei, fiind directionata de jos inspre partea superioara a incaperii, in mod echilibrat.

In consecinta, zona cea mai bine incalzita a camerei va fi pardoseala, lucru asteptat si normal avand in vedere faptul logic ca orice activitate, in oricare casa, se va desfasura la nivelul pardoselei. Cand veti sta la televizor, sau cand veti lucra la calculator, incalzirea in pardoseala va oferi o temperatura constanta de cel putin 24 de grade Celsius, ceea ce este mai mult decat rezonabil. In schimb zona superioara a incaperii va beneficia si ea de circa 20 de grade Celsius, ceea ce este absolut normal. Zona medie a inaltimii incaperii isi va primi cel putin 22 de grade Celsius, exact atat cat este necesar si confortabil. In contradictie cu aceste valori, un radiator de tip clasic, ar fi aruncat spre partea superioara a camerei toate puterea sa calorica, incalzind serios tavanul si abia apoi prin circulatia aerului, temperatura ar fi redistrubuita in restul camerei. Este evident neajunsul si de aici si randamentul ineficient al vechiului sistem de incalzire.



No comments:

Post a Comment