Sunday, 8 April 2012

Tastatura sau ecran tactil? Ce ti se potriveste mai bine?

Pana nu demult, metoda consacrata de input pentru calculatoare sau telefoane mobile era tastatura. Desi conectata la un calculator sau integrata intr-un telefon mobil- asadar, produse tehnologice destul de avansate, chiar daca foarte curente, tastatura aminteste de masinile de scris, care desi au farmecul lor “vintage”, nu sunt chiar niste realizari tehnologice de marca. O tastatura e, dupa cum stim, un obiect destul de voluminos cu care scriem text pe calculator (fie el adresa unui site web, numele unui fisier tocmai creat sau discutii cu amicii chat) sau introducem numere de telefon, scriem SMS-uri etc. Ei bine, revolutia tipurilor de input a inceput cu 10-15 ani in urma, cand au aparut primele ecrane tactile. Aceste ecrane pot recunoaste modificarile de presiune (apasarea degetului), astfel ca nu mai e nevoie de o tastatura pentru a inchide un program sau a scrie ceva.

Totusi, aceasta tehnologie s-a dezvoltat mai greu, iar la inceput ecranele tactile aveau o rezolutie foarte slaba si o responsivitate la atingere destul de slaba, asa ca au fost folosite preponderent in industrie sau banking. Toate pana acum 2-3 ani, cand au aparut primele telefoane cu ecran tactil, pentru ca apoi piata tabletelor sa ia amploare. N-a mai durat si au aparut inclusiv computere cu ecran tactil, fie ele laptop sau desktop. Ecranele tactile sunt acum mult mai clare, au o rezolutie cel putin la fel de buna ca si cele standard, dar au ca dezavantaj faptul ca sunt (inca) mai scumpe si nu au intrat in constiinta mainstream a consumatorilor. In continuare, sa ne uitam la avantajele si dezvavantajele fiecarui tip de input.

Tastatura

Pro

-          Tastaturile sunt ieftine, chiar foarte ieftine. O tastatura noua poate fi gasita cu 20-30 de lei, iar multe magazine de calculatoare second hand le ofera la pachet cand cumperi un sistem (de obicei primesti si boxe, mouse si alte periferice).

-          Sunt usor de folosit. Trebuie doar sa le conectezi la calculator si functioneaza. Chiar daca nu ai multa experienta cu un calculator, e usor sa-ti dai seama ca trebuie doar sa apesi tasta “a” pentru ca litera respectiva sa apara pe ecran.

Contra

-          Ocupa mult spatiu. Gadgeturile sunt din ce in ce mai mici, iar o tastura ocupa de mult spatiu. Daca ai un birou mic, s-ar putea ca din cauza tastaturii sa nu poti tine o ceasca de ceai sau un alt obiect pe masa. Apoi, tastaturile pot gazdui (fapt dovedit stiintific) mai multi virusi decat o toaleta publica, iar sansele sa te imbolnavesti dupa uzul prelung al unei tastaturi fara sa o cureti pot fi destul de mari.

-          Uzul tastaturilor conventionale pe timp indelungat poate produce deformari ale oaselor mainilor. Sigur, cele mai multe tastaturi sunt construite astfel incat sa minimizeze acest risc, dar el totusi exista si poate sa treaca neobservat pentru mai multi ani.

Ecran tactil

Pro

-          Ecranele tactile sunt foarte noi si foarte atragatoare, care schimba modul in care interactionam cu calculatoarele si ne bucuram de tehnologie. Acest factor al noutatii e destul de important, curiozitatea fiind un factor important in cumpararea unui gadget.

-          Un ecran tactil e mai intuitiv de folosit si chiar mai distractiv. Aplicatiile optimizate pentru touch screen-uri te lasa sa folosesti gesture naturale pentru a le realiza, iar jocurile mai ales sunt foarte distractive.

Contra

-          Dispozitivele cu ecran tactil sunt inca destul de scumpe si rare, cel putin in Romania. Acest lucru se va schimba totusi, pentru ca inovatiile tehnologice sunt integrate foarte rapid in mainstream, asa ca nu va mai dura mult pana cand vei putea cumpara un dispozitiv cu ecran tactil dintr-un magazin de calculatoare sh.


calculatoare sh, calculatoare second hand

No comments:

Post a Comment